ALS JE AAN HET EIND VAN JE LATIJN BENT

 

Wat heeft een stuiterbal met jou te maken?

Het heeft alles te maken met mijn boodschap aan jou in mijn slogan: “Happy times? Hard times? Let’s bonz!” Bonz? What does that mean? Klinkt het niet als ‘bons’ in het Papiamentu of ‘bounce’ in het Engels? Uhu! Hoe ik het zie, heb jij en deze stuiterbal alles met elkaar te maken door het vermogen van jullie allebei om te ‘bons’-en/ ‘bounce’-en. In psychologische termen heb je het dan over je veerkracht. Volgens de Van Dale: “de kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen”.

Jij bent net als een stuiterbal. Je bent gemaakt met het materiaal om in het leven te kunnen stuiteren. In andere woorden je hebt alles in je om om te gaan met leuke en moeilijke tijden in het leven. Als je lekker aan het stuiteren bent (lees: happy), voel je dat je alles aankan. Je voelt dus je (veer)kracht. Maar als je daar als een stuiterbal stilligt op de grond (lees: je hebt het gevoel vast te lopen in het leven), voel je je (veer)kracht niet helemaal. Het voelt dan ineens alsof het leven je heeft verslagen en kracht heeft gekaapt. Maarrrr! You are forgetting what you are made of! Als een stuiterbal ergens stilligt, betekent dat dat het niet meer kan stuiteren? Zeker niet! Dus jij ook niet. Wat heeft hij nodig om weer te kunnen stuiteren? Wat heeft jou in het verleden geholpen om weer te kunnen stuiteren in het leven? Om door te kunnen gaan in het leven? Om weer happy te kunnen voelen in het leven?

10 september 2018
Gladys Brinckman-Reigina
Psycholoog, Pedagoog & Gezinstherapeut i.o.

Schrijf je gratis in op de mailinglijst Unibonz4You. Besproken thema's: familie(relaties), doorgaan in het leven en eigenwaarde. Draag ook bij door je vragen en interesses door te geven!

* indicates required