ANDERS DOEN DAN JE OUDERS, MAAR HOE DAN?

Ouders willen het beste aan hun kinderen geven. Het beste betekent vaak dat ze aan de ene kant graag het fijne wat zij ook hebben ervaren aan hun kinderen willen doorgeven. En aan de andere kant willen ze het anders doen dan hun ouders, voor wat betreft wat ze niet fijn vonden in hun ervaring met hun ouders of opvoeding. Ondanks deze goede voornemens kan het zijn dat er een worsteling komt met het anders doen. Deze worsteling brengt frustraties en verdriet met zich mee. Frustraties omdat ze het zo graag willen en ze betrappen zichzelf erop dat ze net als hun vader of moeder zijn. Frustraties omdat ze zo goed hun best doen, maar het lijkt niet te lukken of ze weten niet hoe het anders te doen. Verdriet omdat ze hun eigen pijn herbeleven. Verdriet omdat ze het gevoel hebben dat ze falen. Begrijpelijke gevoelens! Maar wat nu?

Het inzicht dat dit is wat frustreert en verdriet geeft in het ouderschap, is vaak stille frustratie en verdriet, die alleen gedragen worden. Alleen gedragen door schaamte en schuldgevoelens. Schaamte en schuldgevoelens kunnen je klem houden. Klem in die gevoelens, wat een neerwaartse spiraal tot gevolg kan hebben. Die spiraal wil je niet hebben, omdat het niet helpend is. Maar wat als we schaamte en schuld zien als motivatie om door te zetten? Makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk. Maar hierbij een paar tips:

1. Besef dat je schaamte en schuld niet voelt als je ok bent met hoe het gaat
2. Accepteer dat onze geschiedenis ons vormt en dat we daarmee kunnen worstelen
3. Denk niet in “zo wil ik het niet”, maar in “dit is hoe ik het zou willen”
4. Geef je droombeeld als ouders niet op, voor de bestwil van je kinderen en jezelf
5. Analyseer wat het voor jou moeilijk maakt om het anders te doen
6. Onderzoek wat jij nodig hebt om het anders te kunnen doen
7. Zoek steun bij een vertrouwd persoon; Handig als je partner deze persoon (ook) kan zijn

Ouderschap is mooi. Ouderschap is uitdagend. Ouderschap is een spiegel. Ouderschap is een kunst.

28 juni 2020
Gladys Brinckman-Reigina
Psycholoog, Pedagoog & Gezinstherapeut i.o.

Schrijf je gratis in op de mailinglijst Unibonz4You. Besproken thema's: familie(relaties), doorgaan in het leven en eigenwaarde. Draag ook bij door je vragen en interesses door te geven!

* indicates required