ETEN EN EMOTIES, VRIENDEN OF VIJANDEN?

 

Zo vaak kook ik niet Antilliaans, maar ik merk wel dat ik de afgelopen tijd steeds vaker zin heb in het eten van mijn eiland en van mijn familie. Maar waarom heb ik dat? ...Can you call that pregnancy cravings of onbewust het vertrouwde opzoeken? Don't know, but does it matter? Denk het niet. Al vaker heb ik geschreven hoe simpele dingen als eten een positieve psychologisch effect kunnen hebben. Niet voor niets zijn er dingen die we 'happy food' noemen of dat er mensen zijn die emotionele eters zijn. Eten als comfort wordt vaak gezien als iets negatiefs, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. And this is why.

Eten heeft niet simpelweg te maken met lichamelijke behoeften. Eten is ingebed in een bepaalde culturele, familiare en emotionele context. Eten is een beleving. De voorbereidende handelingen, de geur, de smaak, de eetgewoontes, de herinneringen (gedachten) aan het eten en het gevoel dat bij deze herinneringen hoort, zijn allemaal in onze memories gegrafeerd. That’s just the way it works. Daarom kan alleen het denken aan een bepaald eten, een bepaald gevoel oproepen. Logischerwijs kan dan het eten (of zelfs het ruiken ervan) positieve of negatieve gevoelens oproepen. Zo kan het dus een gevoel van vertrouwdheid en veiligheid oproepen of juist het tegenovergestelde (bijvoorbeeld als een bepaald eten gekoppeld is aan een traumatische ervaring).

You can use food for good or for bad. For good is wanneer je jezelf niet ermee kwaad doet. Denk maar aan het organiseren van een gezellig eetmoment thuis of dat je traditiegetrouw voor je verjaardag of een feestdag wat in huis haalt. Of dat je je zo goed voelt als je iets eet die hele fijne childhood memories en fijne gevoelens oproept. Nothing wrong with that. Je gebruikt eten for bad wanneer je jezelf daarmee slecht doet. Ogenschijnlijk kan het goed lijken, maar op lange termijn is het dat niet. Dat is het geval als je eten je drug is waaraan je verslaafd bent om je goed te voelen. Dan ben je een continu een onderliggend probleem aan het wegmaken door te eten, net zoals een ander dat met alcohol, drug, gokken, seks, etc, etc doet. The food and it’s given emotions are not the problem, but what you are doing with the food. Dussss enjoy the good things of food, zet het in als nodig, maar misbruik het niet. 

07 september 2018
Gladys Brinckman-Reigina
Psycholoog, Pedagoog & Gezinstherapeut i.o.

Schrijf je gratis in op de mailinglijst Unibonz4You. Besproken thema's: familie(relaties), doorgaan in het leven en eigenwaarde. Draag ook bij door je vragen en interesses door te geven!

* indicates required