FAMILIERELATIES: DOE IETS

Goede familierelaties heb je niet zomaar. Daar moet iets voor doen en blijven doen. Het mag niet ondergesneeuwd raken door de drukte van werk, school en verplichtingen. Dagelijks doen we en kunnen we kleine dingen doen waarmee we tegen de ander zeggen dat we van hun houden of dat we hun waarderen. Eén van deze dingen is iets voor de ander doen. Bijvoorbeeld toen ik nog onregelmatige diensten werkte, moest ik avondeten meenemen naar het werk. Soms kookte mijn man een portie voor twee op een avond dat ik op mijn werk ben, zodat ik de volgende avond ook weer eten naar het werk kan meenemen. Wat kon ik hiervan gelukkig worden. Een ander voorbeeld is dat mijn man laatst met blijdschap tegen mij zei dat ik altijd precies op tijd de was doet. Voor mij is dit een routine en zonder te beseffen betekende het veel voor hem. Als hij het nooit had gezegd of ik het nooit had gezegd, zouden we niet weten dat de ander beseft dat we iets waardevols doen. Deze feedback is ontzettend belangrijk. 

Naast het regelmatig iets voor elkaar doen, is het ook leuk om soms iets speciaals voor elkaar te doen. Iets waarvan je weet dat de ander het erg leuk vindt. Wanneer je zoiets bewust gaat doen, investeer je meer tijd en aandacht. Op dat moment heb je niet jezelf in gedachten, maar heb je de ander in gedachten. Hun geluk heb je in gedachten. Je ziet ze al lachen. Weet je nog als kind hoe spannend het was om een cadeautje te knutselen of een speciale tekening te maken voor iemand die je liefhad? En hoe je bijna niet kon wachten om het te geven? Nou dat gevoel is zo bijzonder en het verbindt. We hebben het nog zeker nodig in onze huidige familierelaties. Terwijl ik dit type moet ik aan mijn broer denken. Hoe ik hem heb verrast met een kamer vol ballonnen voor zijn verjaardag. Maar ik moet ook aan andere familieleden denken, waar ik niet zo regelmatig iets leuks voor doe. Waarmee ik soms amper contact mee heb. Daar moet ik dus ook iets voor gaan doen. Wat voor leuks ga jij voor een familielid doen? Ik ben benieuwd! Laat je me weten? 

03 maart 2017
Gladys Brinckman-Reigina
Psycholoog, Pedagoog, Gezinstherapeut i.o.

Schrijf je gratis in op de mailinglijst Unibonz4You. Besproken thema's: familie(relaties), doorgaan in het leven en eigenwaarde. Draag ook bij door je vragen en interesses door te geven!

* indicates required