UNHAPPY DOOR DEPRESSIE OF...

Regelmatig heb ik ervaren dat mensen depressieve klachten hebben, maarrr…
… na uitvoerig erover te hebben, komen we erachter dat het geen depressie is. Ze hebben last van nare ervaringen uit het verleden. De impact van deze nare ervaringen wordt onderschat of niet gezien. Dit omdat men een manier heeft gevonden om ermee om te gaan en door te gaan met hun leven. Maar de kern van hun unhappiness ligt nogsteeds in de pijn van deze nare ervaringen oftewel traumatische ervaringen. Hoe werkt dit?

We leren de wereld te begrijpen door ervaringen in het leven. De ervaringen leren ons wat we wel/niet kunnen verwachten van een ander en het leert ons ook wie we zijn. Wat we hebben geleerd, is van invloed op hoe we ons gedragen of hoe we zullen reageren in een bepaalde situatie. We streven als mensen altijd naar iets prettig en willen het nare vermijden. Dus als je iets naars hebt meegemaakt en daardoor dus een naar gevoel hebt, bedenk je een manier om je beter te voelen. Maar soms lukt dit niet of alleen maar tijdelijk, waardoor je je continu of om de zoveel tijd weer ongelukkig voelt. Geluk lijkt dan onhaalbaar.

What to do als dit het geval is?
1. Pinpoint waarover het echt gaat
2. Ontdek hoe deze ervaring je kerngedachten over anderen en jezelf heeft beïnvloed
3. Herken wanneer je interne alarmbellen gaan rinkelen en welk gedrag je dan vertoont
4. Ontdek hoe dit gedrag je op lange termijn belemmert om echt gelukkig te zijn
5. Kies er bewust voor om je gedrag en gedachten stapje voor stapje te veranderen

13 augustus 2018
Gladys Brinckman-Reigina
Psycholoog, Pedagoog & Gezinstherapeut i.o.

Schrijf je gratis in op de mailinglijst Unibonz4You. Besproken thema's: familie(relaties), doorgaan in het leven en eigenwaarde. Draag ook bij door je vragen en interesses door te geven!

* indicates required