VEILIGHEID IN DE FAMILIE

 

Familie. Wat roept het woord bij jou op? Vandaag wil ik stilstaan bij het woord veiligheid. Het zou fijn zijn als we ons veilig kunnen voelen bij onze familie. Maar wat houdt dat in? Waar moet jij aan denken als je aan ‘veiligheid in de familie’ denkt? Veiligheid is zo’n populair begrip vooral in de jeugdzorg. Maar kan voor sommigen ook zo’n vaag begrip zijn. 

Veiligheid is meer een gevoel. Als je je veilig voelt, ben je ontspannen en op je gemak. Als je je onveilig voelt, ben je gespannen en alert, omdat je weet maar nooit wanneer je jezelf moet beschermen. Jong en oud willen een ontspannen gevoel hebben en zich op hun gemak voelen.  Op deze manier kan je lekker jezelf zijn, de wereld ontdekken, dingen durven doen, contacten leggen en nog zoveel meer! Het streven binnen een familie is dat alle familieleden zich veilig kunnen voelen. 

Als familie doe je en kan je veel doen om dit gevoel van veiligheid te creëren. Bijvoorbeeld fysieke veiligheid: Denk maar aan een onderdak hebben. Eten, drinken en schone kleren hebben. Denk ook aan emotionele veiligheid, zoals het hebben van regels, afspraken en gewoonten, zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn. Maar ook het er zijn voor de ander; in goede en slechte tijden. Of het accepteren en liefhebben van de ander. Het vertrouwen kunnen hebben in elkaar. Elkaar met respect behandelen. Dat je jezelf mag zijn. Dat je gewaardeerd wordt. Dit alles en meer vallen onder veiligheid. 

Hier en daar schieten we allen een beetje tekort in het creëren van veiligheid. Dit omdat we onvolmaakte mensen zijn. Dat betekent dat we altijd ons best moeten doen en de veiligheid moeten herstellen als we tekort hebben geschoten. En mocht het te vaak tekortschieten, dan moeten onze alarmbellen rinkelen! Want dan moet er nodig iets gebeuren, want we dreigen dan schade (fysieke en/of emotionele schade) aan de ander te brengen. We dreigen de ander ook zo te verliezen; de verbinding te verliezen.

Familie kies je niet, je krijgt ze voor altijd, dus zorg goed voor elkaar. Let's bonz!

02 maart 2017
Gladys Brinckman-Reigina
Psycholoog, Pedagoog, Gezinstherapeut i.o.

 

Schrijf je gratis in op de mailinglijst Unibonz4You. Besproken thema's: familie(relaties), doorgaan in het leven en eigenwaarde. Draag ook bij door je vragen en interesses door te geven!

* indicates required