VROUW, HET IS JE EIGEN-WAARDE

Ode aan de vrouwen in mijn leven in het kader van Internationale Vrouwendag. Vrouwen die voor mij belangrijk zijn. Vrouwen die mij inspireren. Vrouwen die mij vormen. Ontdek die vrouwen ook in jouw leven. Erken ze en waardeer ze! Ode aan welke vrouw kan jij geven? Dit is mijn ode aan een jonge Antilliaanse vrouw. Kijk morgen voor een ode aan een ander vrouw. 

…Ik ken haar als kind. We waren samen kinderen. We verschillen 5 jaren van elkaar. Zij is ouder dan ik. Zij is geen bloed van mijn bloed, maar ze is wel míjn bloed. We hebben elkaar niet in alle jaren van ons leven meegemaakt. Er waren tussenpoosjes. Tussenpoosjes waarin ze werd weggehaald door anderen. Ik was haar in die perioden nooit vergeten, want ze was van mij. Ik droeg haar altijd bij me en bad voor haar. Bad voor haar veiligheid en dat ze weer terug kon komen naar ons. Ze keerde ook altijd terug. Zij heeft nare dingen meegemaakt als kind, als tiener, als puber. Dingen waar ze bijna nooit over praat, maar dat ergens in de lucht hangt. Dingen dat ik weet en vast veel dingen dat ik niet weet. Maar dat is niet belangrijk. Ze is zeker geen zielige vrouw; nooit geweest! 

In haar zie ik de kracht ‘to stay true to yourself’. Ongeacht wat mensen van je vinden of wat mensen met je doen. Ongeacht of mensen achter je staan of mensen jou verlaten. Ongeacht of mensen in jou geloven of jou kleineren. Haar kracht is zo sterk en het houdt haar overeind. Gezien wat zij heeft meegemaakt, zou je misschien verwachten dat ze het in het leven niet heeft gemaakt. Maar dat is verre van waar. Ze is een intelligente vrouw. Een wijze vrouw. Een rots waarop haar man, kinderen en ieder die ze tegenkomt op kan rekenen. Ze knokt en blijft knokken voor wie zij is en wil zijn. Voor wie zij wilt dat haar gezin is. Ze is een Godvrezende vrouw en ik weet dat zij daar erg veel kracht uit put. 

Zij is een voorbeeld voor mij. Niet altijd heb ik het beseft, maar naarmate ik ouder en wijzer word, besef ik het. Zij leert mij om te weigeren om slachtoffer te zijn van het verleden. Om een doel voor mezelf voor ogen te hebben en ervoor te gaan. Zij leert mij om mijn eigenwaarde in mezelf en vooral in God te vinden. En niet in een ander. Zij leert mij dat het kennen van pijnlijke familieliefde niet betekent dat jouw eigen gezin ook eronder moet lijden. Er is altijd een nieuwe start en knokken is wat je moet doen! Stay true to yourself... 

Love you to the moon and back, D!
05 maart 2017
Gladys Brinckman-Reigina
Psycholoog, Pedagoog & Gezinstherapeut i.o.

Schrijf je gratis in op de mailinglijst Unibonz4You. Besproken thema's: familie(relaties), doorgaan in het leven en eigenwaarde. Draag ook bij door je vragen en interesses door te geven!

* indicates required