VROUW, IK ZIE JE

Ode aan de vrouwen in mijn leven in het kader van Internationale Vrouwendag. Vrouwen die voor mij belangrijk zijn. Vrouwen die mij inspireren. Vrouwen die mij vormen. Ontdek die vrouwen ook in jouw leven. Erken ze en waardeer ze! Ode aan welke vrouw kan jij geven? Dit is mijn ode aan een Antilliaanse vrouw. 

… Ik begreep haar niet altijd. Als kind ervaarde ik haar als streng, te streng. Ik zag fricties tussen haar en de rest. In mijn beleving zorgde ze soms voor onrust. Ze leek vaak geïrriteerd of prikkelbaar. Waarom? Waarom is dat zo? Waarom doet ze dat? Ik kon het allemaal niet plaatsen. Maar er is ook een andere kant aan haar. Een hele leuke kant. Zo was ze altijd in voor een feestje. Niet alleen om het gezellig te maken, maar ook om het mooi te maken. Ze heeft een talent in design. Het barst van de mooie ideeën. Ze heeft ook talent in het omgaan met kinderen. Vooral de hele moeilijke kinderen. Wat zij voor elkaar kan krijgen, kunnen vele anderen niet. Ze is heel krachtig in het weten wat ze wilt en in het doen van wat ze wilt.  Anderen kunnen haar wil moeilijk beïnvloeden. Wat kan ze schattig stiekem lachen als ze van iets geniet. Ze geniet het meest van het samenzijn. Ze staat op eigen benen. Een onafhankelijke vrouw. Ze heeft een hart van goud. Het liefst helpt ze iedereen. Ze wilt er voor je zijn als je haar nodig heeft. Maar wie is er voor haar? 

Ze draagt pijn bij zich. Pijn die niet door iedereen begrepen wordt. Eigenlijk pijn die vaak niet begrepen wordt. Het enige wat ze wilt is zich geliefd voelen. Zich gewaardeerd voelen. Weten dat ze er ook bij mag horen. Erkenning krijgen voor wie ze is. Ze wilt rust. Rust in zichzelf. Rust in familierelaties. Ze wilt heling in de familierelaties. Ze wilt verbondenheid. Veel dingen doen haar pijn. Hoe eenzaam moet het zijn om pijn te hebben die niet begrepen wordt? Om naar verbinding te snakken en afwijzing te krijgen? Maar hoe sterk moet je zijn om niet op te geven? Om keer op keer de verbinding op te zoeken en de kans hebben om een blauwtje op te lopen? 

Zij is mij dierbaar. Zij leert mij dat relationele pijn tastbaar is. Dat relationele pijn echte pijn is. Dat je verder dan de pijn moet kijken. Dat ieder mens mooi is. Ze leert mij om de mens te zien voor wie ze zijn. En hun te waarderen en lief te hebben. Want is dat niet wat ieder mens wilt? Ze leert mij dat je goed moet weten wat je wil en je alle recht hebt om ervoor te gaan. Dat je het verdiend, ongeacht wat anderen zeggen of vinden. Ze leert mij om van de zure citroenen die het leven jou geven, limonade te maken. En daarmee door te zetten. Ze leert mij om te geven. Om aan de ander te geven wat jij weet dat belangrijk is. Ze leert mij om nooit op te houden met het verbeteren van je familierelaties, als deze je echt dierbaar zijn. Ze leert mij dat verbondenheid het allerbelangrijkste is in dit leven. Dat verbondenheid begint bij het zien van de ander.

Ik zie je en ik hou van je
08 maart 2017
Gladys Brinckman-Reigina
Psycholoog, Pedagoog & Gezinstherapeut i.o.