VROUW, JE BENT STERK

Ode aan de vrouwen in mijn leven in het kader van Internationale Vrouwendag. Vrouwen die voor mij belangrijk zijn. Vrouwen die mij inspireren. Vrouwen die mij vormen. Ontdek die vrouwen ook in jouw leven. Erken ze en waardeer ze! Ode aan welke vrouw kan jij geven? Dit is mijn ode aan een Antilliaanse vrouw. 

… Ze was er ver voor mijn geboorte. Ze was er, maar ze is er niet meer. Een vrouw, geboren op een klein eiland. Geïmmigreerd als jonge vrouw. Misschien wel toen op zoek naar een betere toekomst. Haar kinderen heeft ze gekregen. En voor redenen dat ik niet zo goed weet, heeft ze op bepaalde moment alleen voor ze gezorgd. Hoe sterk moet je zijn om met eigen handen een huis te bouwen om samen met je kinderen te kunnen wonen? Hoe sterk moet je zijn om alleen voor negen kinderen te zorgen? Hoe sterk moet je zijn om je te redden in een maatschappij waar je tot je dood de taal niet volledig beheerst? Hoe sterk moet je zijn om totdat je te ziek bent om voor jezelf te zorgen, dromen te hebben en ervoor te gaan? 

Wat was ze ondernemend. Ze bruiste van het leven. Ik kan haar in gedachten nog zien. Ik zie haar nog in de tuin. Bezig met haar bomen en als ze vruchten dragen, verkoopt ze deze aan anderen. Ik zie haar nog op bed en in de woonkamer aan het borduren. Mooie kleden kon ze maken. Ook deze verkocht ze aan anderen. Met een lach zie ik haar ook nog in de belastingvrije winkels vele spullen kopen om door te verkopen op een ander eiland. Ik zie haar dromen en strijden om genoeg geld te hebben om haar grootste droom uit te laten komen. Als kind wilde ik doen wat ze deed. Ook de mango’s in zakjes doen om te verkopen. Ook de mooie kleden borduren. Ook prijsstickertjes plakken op de spullen om door te verkopen. Ook haar grote droom uittekenen voor de architect. 

Maar ze was zoveel meer dan zo’n ondernemende vrouw. Het is een eer om haar in mijn leven te hebben gehad. Dat haar kracht mij van kleins af aan heeft gevormd. Op die manier is ze nooit weg. Wat mis ik haar haar lach en haar grappen. Hoe kan het dat iemand zo krachtig en zo vrolijk kan zijn? Zo’n groot hart kan hebben en handen hebben die er altijd voor de ander zijn? Dat allemaal terwijl er teleurstellingen boven teleurstellingen komen. Zij wist hoe ze de beste moest maken van een dag. Haar kracht kreeg ze op haar knieën. 

Ze heeft mij zoveel geleerd. Te veel om volledig op te noemen. Ze heeft mij geleerd om lief te hebben. Ze heeft mij geleerd wat het is om veilig bij iemand te zijn. Ze heeft mij geleerd om voor de ander klaar te staan. Ze heeft mij geleerd om altijd vrede te stichten. Ze heeft mij geleerd om op God te vertrouwen. Ze heeft mij geleerd dat het maakt niet uit hoe slecht dingen kunnen gaan, moet je altijd blijven vertrouwen en doorzetten. Ze heeft mij geleerd om te lachen en vrolijk te zijn. Ze heeft mij geleerd om sterk te zijn. Ze heeft mij geleerd dat ik nooit alleen zal zijn en dat ik altijd kracht van boven zal hebben. Zij heeft mij zoveel geleerd. Wat wens ik dat ze kon zien wie ik nu ben geworden… met grote dank aan haar… 

Love you beyond dead
Ooit zullen we je grote droom waar maken
06 maart 2017
Gladys Brinckman-Reigina
Psycholoog, Pedagoog & Gezinstherapeut i.o.