VROUW, JIJ EN JE MAN ZIJN ÉÉN

Ode aan de vrouwen in mijn leven in het kader van Internationale Vrouwendag. Vrouwen die voor mij belangrijk zijn. Vrouwen die mij inspireren. Vrouwen die mij vormen. Ontdek die vrouwen ook in jouw leven. Erken ze en waardeer ze! Ode aan welke vrouw kan jij geven? Dit is mijn ode aan een Nederlandse vrouw. 

… Van een vreemde, naar een kennis, naar voor altijd verbonden. Het leven verbaast je soms. Het verbindt je met nieuwe mensen en daag je uit om je wereld te verbreden. Wat is zij een unieke toevoeging aan de vrouwen in mijn leven. Veel weet ik niet van haar, maar zij inspireert mij. Als het nu al zo is, dan kijk ik met nieuwsgierigheid naar de toekomst. Want hoeveel meer zal ze mij inspireren? Hoe zou haar aanwezigheid in mijn leven mij vormen naar een nog betere vrouw? 

In mijn basis ben ik gevormd door Antilliaanse vrouwen. Zij is Europees Nederlands met een open hart naar andere culturen. Zij is anders dan de vrouwen in mijn jeugd. Hoe zij omgaat met relaties en hoe zij haar gezin op de eerste plek zet, komt anders tot uiting dan hoe ik het als kind heb meegemaakt. Ze heeft in haar jonge jaren zich verbonden aan een man. Een man waarmee ze nog steeds het leven deelt. Een huwelijk dat standhoudt. Hoe zij het samen doen, is in mijn ogen een waargebeurd sprookje: “en ze leven lang en gelukkig”. Ze koos ervoor om thuis te zijn met haar kinderen en op latere leeftijd te werken. Maar toen koos haar man ervoor om iets meer thuis te zijn met de kinderen. Het lijkt wel erop dat ze als partners en als ouders elkaar complimenteren en balanceren en zo hun gezin in stand houden. 

Het is best gek, maar als ik aan haar denk, lukt het niet om alleen aan haar te denken. Je ziet ze ook bijna altijd samen. Waar zij is, is hij. Waar hij is, is zij. Haar eenheid met haar man komt er automatisch bij in mijn gedachten als ik haar denk.  En dat is precies wat haar uniek maakt tussen de vele vrouwen in mijn leven. Nee, ze is niet afhankelijk. Nee, ze is niet onderdanig. Ze is een zelfstandige vrouw. Met een eigen persoonlijkheid. Met eigen mening en wensen. Met een perfecte balans in haar huwelijk. Hoe doet ze dat? Hoe krijgt ze dat voor elkaar? Dat ben ik aan het ontdekken. 

Zij leert mij dat levenslange liefde bestaat. Dat huwelijk standhoudt. Zij leert mij dat je je huwelijk en gezin kan vormgeven door de bewuste keuzes die je maakt. Zij leert mij dat je de fouten van je ouders niet hoeft te herhalen. Zij leert mij dat je volledig vrouw, volledig echtgenoot en volledig moeder kan zijn. Zij leert mij dat de balans tussen die drie van belang zijn voor jezelf en voor je gezin. Dat ieder z’n eigen tijd en ruimte nodig heeft. Zij leert mij... Zij leert mij zoveel meer. Maar in woorden kan ik het nog niet vatten. Waarschijnlijk omdat ze me nog aan het leren is. Wat ben ik geëerd met deze nieuwe vrouw in mijn leven.

Love you met een steeds groter wordende liefde
07 maart 2017
Gladys Brinckman-Reigina
Psycholoog, Pedagoog & Gezinstherapeut i.o.

Schrijf je gratis in op de mailinglijst Unibonz4You. Besproken thema's: familie(relaties), doorgaan in het leven en eigenwaarde. Draag ook bij door je vragen en interesses door te geven!

* indicates required