VROUW, WEES TOEGEWIJD

Ode aan de vrouwen in mijn leven in het kader van Internationale Vrouwendag. Vrouwen die voor mij belangrijk zijn. Vrouwen die mij inspireren. Vrouwen die mij vormen. Ontdek die vrouwen ook in jouw leven. Erken ze en waardeer ze! Ode aan welke vrouw kan jij geven? Vandaag ben ik gekomen aan mijn laatste ode. Zijn dit alle vrouwen in mijn leven? Nee, er zijn veel meer. Veel meer vrouwen die mijn leven beïnvloeden. Vandaag een ode aan een Antilliaanse vrouw. 

… Een zachtere persoon ken ik niet. Haar karakter is zo zacht. Zo zacht dat ze bijna zelf vervaagt. Mensen om wie ze geeft zijn belangrijker dan haarzelf. Haar leven geeft ze letterlijk en figuurlijk voor haar moeder en voor haar kinderen. Ze zijn in haar gedachten 24/7. Zo’n toewijding is bewonderenswaardig. Zo’n toewijding brengt veel moois aan anderen. Warmte en bescherming. Onder haar zorg, zit je goed. Maar het kan ook gevoeld worden als te veel. Als benauwend. Maar van de boze wereld wil ze je beschermen. 

Als je haar nodig hebt, is ze er. Niet alleen voor de mensen om wie ze geeft, maar voor iedereen. Velen kennen haar goed hart. Velen weten haar te vinden. Weinigen kunnen iets verkeerds over haar zeggen. Haar goed hart wordt soms door anderen misbruikt. Voor zichzelf opkomen, is niet haar sterkste kant. Vrede zoekt ze op. Vrede wil ze hebben. De rest laat ze zoveel mogelijk aan God. Door goed te doen met mensen die haar verkeerd behandelen, hoopt ze hete kolen op iemands hoofd te stapelen. Maar ik heb ook gezien hoe de pijn die iemand haar heeft gegeven haar heeft veranderd. Die pijn draagt ze met zich mee. Dat geeft ze vooral niet toe. Waarom niet? Waarschijnlijk omdat ze anderen wilt beschermen. 

Met zo’n toewijding en met zo’n gouden hart is ze kwetsbaar. Kwetsbaar voor zichzelf en voor anderen. Wie beschermt haar? Wie ontfermt zich over haar? Wie staat ze toe om het voor haar te doen? Kan ze dit wel ontvangen en zich goed hierover voelen? Moeilijk. Ook moeilijk bij haar te zien door haar bescheidenheid. Maar ze verdient het. Ze is het waard. Als de wereld zo was dat werkelijk wie goed doet, goed ontmoet, zou ze misschien nu niks tekortkomen. Maar helaas, komt het niet altijd zo uit in het leven. 

Zij leert mij haar te waarderen. Haar intenties te begrijpen en die te waarderen. Ze leert mij om goed te doen en integer te zijn. Dat het zo moet zijn dat niemand terecht wat verkeerds over mij kan zeggen. Ze leert mij om goed te doen, ongeacht wat de situatie is. Goed doen, omdat ik vooral met mezelf moet leven. Ze leert mij om toegewijd te zijn aan wat en wie ik belangrijk vind. Dat dat mijn leidraad in het leven moet zijn. Zij leert mij de betekenis van moeder zijn, van dochter zijn, van zus zijn. Dat ieder een relatie omvat die levenslang is. Een relatie die gekoesterd mag worden. Een relatie die je vormt.

Love you again and again
11 maart 2017
Gladys Brinckman-Reigina
Psycholoog, Pedagoog & Gezinstherapeut i.o.

Schrijf je gratis in op de mailinglijst Unibonz4You. Besproken thema's: familie(relaties), doorgaan in het leven en eigenwaarde. Draag ook bij door je vragen en interesses door te geven!

* indicates required