VROUW, WEES ZELFVERZEKERD

Ode aan de vrouwen in mijn leven in het kader van Internationale Vrouwendag. Vrouwen die voor mij belangrijk zijn. Vrouwen die mij inspireren. Vrouwen die mij vormen. Ontdek die vrouwen ook in jouw leven. Erken ze en waardeer ze! Ode aan welke vrouw kan jij geven? Dit is mijn ode aan een Antilliaanse vrouw. 

… Een aanwezige vrouw. Als ze er is, dan is haar aanwezigheid te voelen en te zien. Ze is een verschijning waar ze maar ook gaat. Ze straalt schoonheid en elegantie uit. Ze is zelfverzekerd. Dit voegt meer kracht aan haar aanwezigheid. Ze weet heet heel goed wat ze wilt en hoe ze het wilt. Ze heeft een duidelijke mening en ze zorgt ervoor dat je dit weet. Haar lach is aanstekelijk en je hoort het in de verte. Ze heeft een zorgzaam hart. Alles deed ze voor haar moeder. Alles deed ze voor ons. In haar zorgzaam hart ligt ook een kinderwens. Een wens die niet is uitgekomen. Een wens die haar hart nog groter heeft gemaakt. Er is genoeg plek voor haar kinderen zonder pijn. Die zijn en willen ook graag in haar hart zijn. Want daar is het warm. Daar is het gezellig. Daar is het veilig. 

Verbitterd raakt ze niet. Pijn en gemis heeft ze wel. Misschien ook het gevoel van alleen ervoor te staan. Gescheiden. Zonder kinderen. Geliefden begraven. Strijd in de familie… Werk. Werken doet ze veel. Altijd gedaan. Ze doet het ook erg goed op het werk. Dat zorgt ervoor dat ze op eigen benen kan staan. Misschien vult werk ook wat gemis in. Dat weet ik niet. Wat ze voelt, laat ze niet zien door haar stralende aanwezigheid. Het zal misschien wel soms wel veel pijn doen. Maar geluk zoekt ze op. Geluk komt haar ook tegemoet. Een zegen van boven heeft ze gekregen. Daar kan ze van genieten. 

Als een moeder is ze voor me. Veel herinneringen heb ik met haar. Ik mis haar eigenlijk. Want in de afgelopen jaren is het contact anders geworden. Maar de liefde is net zo sterk. Zij is altijd nabij, want ik heb veel van haar in mij.  Ze heeft mij geleerd om een independent strong woman te zijn. Om te schijnen door je eigen zijn. Ze heeft me geleerd wat wel en niet kan als vrouw zijnde. Zowel met betrekking tot binnen als van buiten. Zacht en liefdevol zijn, ook tegen mensen die naar tegen je doen. Hard werken en mooie kleren en schoenen hebben. Zij is wel mijn fashion queen. Ze heeft me geleerd dat je alle kinderen lief kan hebben alsof ze de jouwe zijn. Dat liefde geen verschil maakt. Ze heeft me geleerd dat liefde de allersterkste is wat je kan hebben en dat liefde je voor altijd vasthoudt.

I still love you mucho mucho
09 maart 2017
Gladys Brinckman-Reigina
Psycholoog, Pedagoog & Gezinstherapeut i.o.

Schrijf je gratis in op de mailinglijst Unibonz4You. Besproken thema's: familie(relaties), doorgaan in het leven en eigenwaarde. Draag ook bij door je vragen en interesses door te geven!

* indicates required