WONDERVRAAG VOOR OPLOSSINGEN

Mijn favoriete vraag in gesprekken met cliënten is: de wondervraag

“Stel je eens voor dat…” “Imagine you that…” “Imagina bo ku…”
Dromen over de toekomst. Dromen over hoe het zou zijn als zij niet meer last hebben van waarvoor ze naar mij toekomen. Het is mijn favoriete vraag, want vaak wanneer iemand naar mij toekomt, weten ze erg goed wat ze niet meer willen. Maar er valt vaak een stilte als ik aan hun vraag wat ze willen bereiken oftewel hoe zij graag zouden willen dat de toekomst eruitziet. Vaak is het antwoord: “niet meer dit of dat”. Maar wat dan wel? Bij het durven dromen naar wat dan wel, gebeurt er wat moois.

Dromen kan je alleen doen door te fantaseren. Fantaseren is een vorm van creativiteit. Door te dromen over de toekomst, wordt de creativiteit, in deze zin het oplossingsvermogen, geprikkeld. Door het beeld van de toekomst zo concreet mogelijk te maken, wordt het tastbaar en daardoor ook een bron van inspiratie. Voor even kunnen ze de moeilijkheden loslaten en hun hoop zien en voelen. Ook hierdoor geïnspireerd raken in de stappen dat ze kunnen nemen om dichterbij hun gewenste toekomst te komen. Er is niks krachtiger om je eigen stappen te ontdekken. Ik? Wat doe ik na het stellen van de vraag? Ik droom mee en vraag goed door om samen het beeld van de toekomst zo goed en concreet mogelijk te zien. En daarna, let’s do this!

Wist je dat ik zelf in het verleden dit heb gedaan?! Een lied dat ik keer op keer kon horen was ‘Imagine me’ van Kirk Franklin. What I imagine, I wanted to become reality. I wanted it soooo bad and yes, I’m living a good part of it! Praise the Lord! 

 

09 september 2018
Gladys Brinckman-Reigina
Psycholoog, Pedagoog & Gezinstherapeut i.o.

Schrijf je gratis in op de mailinglijst Unibonz4You. Besproken thema's: familie(relaties), doorgaan in het leven en eigenwaarde. Draag ook bij door je vragen en interesses door te geven!

* indicates required