GEEN ASSERTIVITEITSTRAINING NODIG

Assertiviteitstrainingen zijn goed. Een aanrader als je wenst om beter voor jezelf op te komen. Maar een valkuil als je niet eerst de kern aanpakt van je niet-assertief zijn. Je kan de vaardigheden leren om voor jezelf op te komen, maar het blijft een never-ending story omdat de kern niet is aangepakt. Bij sommigen is dat: gezonde grenzen stellen. Dit geldt met name voor degenen die moeite hebben met zelfliefde, een laag zelfbeeld hebben en mishandeling of misbruik hebben meegemaakt. Ik citeer uit het boek Gezonde Grenzen van Nedra Glover Tawwab: “Grenzen stellen zijn verwachtingen en behoeften die je helpen je veilig te voelen in je relaties met anderen. Verwachtingen binnen relaties helpen je mentaal en emotioneel in balans te blijven. Leren wanneer nee en wanneer ja te zeggen is eveneens van wezenlijk belang om je prettig te voelen in de omgang met anderen.” Het stellen van gezonde grenzen ligt in de basis van zelfliefde. Ik herhaal: gezonde grenzen stellen. Want soms zijn de grenzen die we stellen ongezond, zelfs wanneer we voor onszelf opkomen.

Hieronder zie je een overzicht van de verschillende manieren waarop we omgaan met grenzen:
1. Gezond
Kenmerken: duidelijk zijn over je waardes, luisteren naar een ander, met anderen met mate delen, kwetsbaar durven te zijn met mensen die je vertrouwt, ok zijn met “nee”-zeggen, etc.
2. Ongezond:
a. Poreus
Kenmerken: codependency, afhankelijk zijn van de feedback van anderen, weinig verschil tussen de emoties van jou en de ander, people-pleaser zijn, angst hebben voor afwijzing, etc.
b. Rigide
Kenmerken: niet met anderen delen, kwetsbaarheid vermijden, emotionele muren hebben om je heen, snel en hard relaties beëindigen, hoge eisen hebben voor anderen, etc.

Herken je jezelf in één van de ongezonde manieren van grenzen stellen of vermoed je dat je iets daarvan hebt? Dan raad ik je aan om er snel iets aan te doen als je jezelf lief wil hebben en goed voor jezelf wil zorgen. Koop het boek Gezonde Grenzen van Nedra Glover Tawwab en ga ermee aan de slag!

Love yourself,
Gladys Brinckman-Reigina

Het linkje is een affiliatielink. Dit betekent dat als je op dit linkje klikt en een aankoop doet, ik een kleine commssie ontvang voor het delen van deze tip. Good to know: Het kost je niks extra's!