WAT JE NIET WIST VAN LIEFDE!

Love, love, love
We can’t live without it… en soms voelt het alsof we can’t live with it.

Als er een onderwerp is die vroeg of laat een onderwerp van gesprek wordt in ons leven, is het liefde. Verliefd raken, van iemand houden, heartbreaks… Noem maar op. Wat de meeste van ons wensen is om in een liefdesrelatie te zijn waar we kunnen zeggen “And they live happily ever after”. Maar snappen we eigenlijk wel wat het betekent om “happily ever after” te leven? Of wat er nodig is om “happily ever after” te leven?

In de standaard relatietherapie ligt er veel focus op communicatie. Maar Dr. Sue Johnson heeft iets ontdekt, waar het echt om gaat! Dr. Sue Johnson is een klinische psycholoog, die echt wilde begrijpen wat er aan de hand is bij stellen met relatieproblemen. “Dus ik begon met gewoon te luisteren naar de ervaringen van de paren en probeerde ik wat van hen te leren over de emotionele ritmes en patronen in de dans die romantische liefde is. Ik nam deze sessies op en speelde ze steeds weer opnieuw af” (Dr. Sue Johnson, 2016, p.14). Hierin heeft ze ontdekt dat het bij ons allemaal gaat om de diepe behoefte “aan iemand op wie we kunnen vertrouwen, een geliefde die een betrouwbare emotionele verbondenheid kan bieden en troost” (Dr. Sue Johnson, 2016, p.16). Haar observaties en haar onderzoeken hebben uiteindelijk ervoor gezorgd dat zij Emotionally Focused Therapy (EFT) heeft ontwikkeld.

Sommigen zouden het misschien moeilijk vinden om te beseffen en toe te geven dat het zo is. Maar waarheid is dat “je emotioneel gehecht bent aan en afhankelijk van partner, net zoals een kind afhankelijk is van zijn ouders voor koestering, troost en bescherming. De hechting tussen volwassenen is meer wederzijds en fysiek contact staat er minder centraal in, maar de aard van de emotionele band is dezelfde. EFT richt zich op het smeden en versterken van die emotionele band tussen partners en wel door de sleutelmomenten te identificeren en te transformeren die een volwassen liefdevolle relatie bevorderen: openstaan en ontvankelijk zijn voor elkaar, op elkaar afgestemd.” (Dr. Sue Johnson, 2016, p.17).

Wil je meer hierover weten of zelf aan de slag gaan al dan niet samen met je partner? Dan is dit boek een must read book! 'Houd me vast' van Dr. Sue Johnson. Ben je christelijk en wil je hetzelfde boek lezen, maar dan verweven met de Bijbel? Dan is dit jouw boek: 'Met jou en God verbonden' van Dr. Sue Johnson & Kenneth Sanderfer. Hebben jullie ontrouw in jullie relatie ervaren en jullie willen een manier vinden om toch verder samen te zijn? Dan is 'Verder na een affaire' van Petra Deij een must read book!

De linkjes zijn affiliatielinks. Dit betekent dat als je op deze link klikt en een aankoop doet, ik een kleine commssie ontvang voor het delen van deze tip. Good to know: Het kost je niks extra's!