WONDERVRAAG VOOR OPLOSSINGEN

Mijn favoriete vraag in gesprekken met cliënten is: de wondervraag

“Stel je eens voor dat…” “Imagine you that…” “Imagina bo ku…”
Dromen over de toekomst. Dromen over hoe het zou zijn als zij niet meer last hebben van waarvoor ze naar mij toekomen. Het is mijn favoriete vraag, want vaak wanneer iemand naar mij toekomt, weten ze erg goed wat ze niet meer willen. Maar er valt vaak een stilte als ik aan hen vraag wat ze willen bereiken oftewel hoe zij graag zouden willen dat de toekomst eruitziet. Vaak is het antwoord: “niet meer dit of dat”. Maar wat dan wel? Bij het durven dromen naar wat dan wel, gebeurt er wat moois.

Dromen kan je alleen doen door te fantaseren. Fantaseren is een vorm van creativiteit. Door te dromen over de toekomst, wordt de creativiteit, in deze zin het oplossingsvermogen, geprikkeld. Door het beeld van de toekomst zo concreet mogelijk te maken, wordt het tastbaar en daardoor ook een bron van inspiratie. Voor even kunnen we de moeilijkheden loslaten en hun hoop zien en voelen. Ook hierdoor geïnspireerd raken in de stappen die we kunnen nemen om dichterbij onze gewenste toekomst te komen. Er is niks krachtigers om je eigen stappen te ontdekken.

Actieplan:
1. Ontspan jezelf, haal een paar keer diep adem, zet een muziekje op, neem even een wandeling buiten, neem een warme douche, zorg ervoor dat je ontspant.
2. Als je ontspannen bent, stel je je voor dat je vandaag de dingen zal doen, zoals je dat altijd doet en dat je vanavond gaat slapen. In de nacht, zonder dat je het weet, is er wonder gebeurd. Al je hartverlangens zijn uitgekomen. Allessss! Maar dat weet je niet, want je ligt te slapen. Dan wordt het ochtend en alles is precies waar je naar hebt verlangd. Wat is anders op die dag, in die week, in die maand, in dat jaar?
3. Beschrijf alles precies zoals je het je voorstelt, alsof het een filmpje is. Schijft het op, teken/plak plaatjes die ermee overeenkomen, koppel een lied dat het gevoel van deze prachtige perfecte toekomst kan vatten.

Wist je dat ik zelf in het verleden dit heb gedaan?! Een lied dat ik keer op keer kon horen was ‘Imagine me’ van Kirk Franklin. What I imagine, I wanted to become reality. I wanted it soooo bad and yes, I’m living a good part of it! Praise the Lord!